Vandring, hiking, trekking, trailvandring, med vandringsstavar. Läs boken Äventyrets stigar av Claes Grundsten

Det finns olika varianter på friluftsaktiviteten vandring. En del använder stavar för vandring över dagen medan andra stannar ute i flera dagar och veckor och lever vildmarksliv, typ fjällvandring, där en del utrustning är nödvändigt att ha med sig som till exempel trekkingstavar, tält, bra skor, skoskavplåster, myggmedel, mat, köksutrustning, en bra ryggsäck som ger plats åt trekkingstavarna.

Det är inte på alla underlag du behöver använda dig av ett par trekkingstavar men var så säker på att det är oklokt att lämna dem hemma!

Självklart måste trekkingstavarna vara lätta och kunna fällas ihop, ju fler sektioner de är uppbyggda i desto bättre. 

Ett bra exempel är Gipron 784-135 Compact, som är en Ultra Light Compact fyrdelad vandringsstav/trekkingstav.

Bra vandringssockar är också en självklarhet på vandringen, vare sig det är en kort eller en lång vandring. Att vandra klokt är att göra så mycket research som möjligt och lyssna på vad andra vana vandrare har för råd och tips. På den långa vandringen räcker inte 1 par hikingsockar och det gäller att ha sport-strumpor som håller dina fötter luktfria från fotsvett samt torra och varma.

Vandring är mycket populärt och många företag arrangerar vandrarresor inom och utom Sverige. Speciellt i Europa är det en många vandrare som hänger sig åt denna fritidssysselsättning, synnerhet i Alperna och i Storbritannien är hiking vanligt förekommande.

I Sverige finns mängder av fina och välskötta vandringsleder, såväl långa som korta, från norr till söder.

Fjällvandring är en stor upplevelse med sin orörda natur och stillsamhet. Det finns vandringsleder i olika svårighetsgrader och man bör i förväg vara noga med att ta reda på allt om terrängen och andra förhållanden för att göra en realistisk bedömning om man har tillräckligt med kondition och styrka för att klara av sträckan.

Håller man sig till de stora och populära lederna i Sverige som till exempel Kungsleden och Padjelantaleden finns det övernattnings-stugor men ett par bra skor och par bra vandringsstavar eller trekkingstavar behövs alltid.

Andra vandringsleder kan ockå vara fina slingor och stigar, mer lämpade som promenadvägar. Bara i Göteborg, på västkusten, finns det över 80 preparerade stigar och stråk som passar för en lagom ansträngande motionsrunda eller ett intensiv träningspass med gåstavarna. Ett annat alternativ är Hallandsleden som anknyter i söder till Skåneleden och i norr till Bohusleden. 

På en fjällvandring behöver man inte alltid tänka "motion" för det får man på köpet men vill man ändå ta tillfället i akt och tänka på kondition och midjemått, kan en stegräknare med flera funktioner, inklusive kaloriräknare, var en onödig men kul sak att ha med sig på vandringen.

De svenska fjällen är välbesökta året runt. På vintern råder oftast goda skidterrängs-förhållanden och skidanläggningarna är många och kan ta emot tusentals turister.

På sommaren är det mycket populärt att fjällvandra med start i Hemavan i Lappland. Den lilla turistorten, som ser tusentals turister och fjällvandrare passera byn varje år, består bara av 216 invånare.

Äventyrets stigar är Claes Grundstens storslagna naturbok om vandringsleder runt om i världen. Boken har blivit en storsäljare både i Sverige och internationellt - och nu kommer en ny, utökad upplaga med sammanlagt femtio av världens bästa vandringar.

Äventyrets stigar kom ut för första gången 2006. Sedan dess har Claes Grundsten fortsatt att vandra på olika håll i världen. Med tio nya kapitel innefattar denna utökade utgåva totalt över 50 vandringsleder och bergsområden på sex kontinenter. Boken skildrar på ett personligt sätt jordens mångfacetterade natur och de möjligheter som finns för alla som tycker om att vandra i orörda landskap. Med sina 350 sidor och nästan 200 bilder är den sannolikt världens största bok om trekking - och enligt mångas bedömning den allra bästa.

Här finns fantastiska bilder och personliga texter från Mont Blanc, Annapurna och Kilimanjaro. Vi får följa med till historiska miljöer som Inkaleden i Peru och guldgrävarleden i Alaska, men vi kommer också till fuktdrypande djungelstigar på Borneo och Nya Guinea, vindsvepta hedar på Island och stekheta ökenmiljöer i Namibia, Jordanien och Australien. De nytillkomna lederna finns till exempel på Madeira, i Australien och Jordanien.

Det här är en bok som vänder sig till alla som älskar resor, natur och friluftsliv. Men det är också en spännande och medryckande reseskildring från hela vårt jordklot.

Back to Top